top of page
  • Writer's pictureSanja Bosanac

Imaš mali stan? Evo kako ga učiniti većim

Updated: Dec 21, 2023

Saveti za uređenje malog stana: Kako iskoristiti svaki centimetar


Život u malom stanu može predstavljati izazov, ali uz nekoliko pametnih trikova i kreativnih rešenja, možete pretvoriti ograničen prostor u funkcionalan i estetski privlačan dom. Evo nekoliko saveta kako maksimalno iskoristiti svaki kvadratni centimetar vašeg malog stana:


1. Multifunkcionalni nameštaj:

Investirajte u komade nameštaja koji imaju višestruku namenu. Kreveti s dodatnim prostorom za skladištenje ispod, stolovi koji se mogu preklopiti ili proširivati, kao i sofe koje se mogu pretvoriti u krevet, odlične su opcije za maksimalno iskorišćenje prostora.



2. Otvorene police:

Umesto zatvorenih ormara, razmotrite postavljanje otvorenih polica. Otvorene police čine prostor manjim i prozračnijim, a takođe vam omogućavaju da koristite zidni prostor za organizaciju knjiga, ukrasa i drugih sitnica.


3. Svetla boja zidova:

Svetle boje vizuelno proširuju prostor, stvarajući osećaj prozračnosti i svetlosti. Bele, svetlosive ili pastelne boje idealne su za male prostore. Ako želite dodati boju, to možete postići detaljima poput jastuka, slika ili ukrasnih elemenata.


4. Ogledala:

Ogledala su savršena za stvaranje iluzije većeg prostora. Postavljanje ogledala na suprotnim zidovima reflektuje svetlost i stvara dubinu, čime se čini da je prostor veći nego što zaista jeste.




5. Vertikalno postavljen nameštaj:

Iskoristite vertikalni prostor postavljanjem polica, visećih organizatora ili panela za skladištenje. Ovo vam omogućava da maksimalno iskoristite visinu stana, čuvajući podni prostor.


6. Minimalizam:

Manje je često više, posebno u malom stanu. Razmislite o minimalističkom pristupu uređenju, birajući pažljivo komade nameštaja i izbegavajući pretrpavanje prostora nepotrebnim stvarima. To će stvoriti osećaj prostranosti.


7. Svetlošću podelite prostor:

Različite zone u stanu možete označiti svetlom. Koristite lampice, podne ili zidne svetiljke kako biste stvorili ambijent u određenim delovima stana, ističući različite funkcije prostora.


Zaključak:

Uređenje malog stana zahteva kreativnost i pametno planiranje. Ne zaboravite da se inspirišete i prilagodite ove savete svojim ličnim potrebama i stilu života.

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page